Het zijn spannende tijden voor Roderick Vonhögen. De misschien wel meest bekende Nederlandse priester stopte begin 2021 met parochiepastoraat om zich geheel te kunnen wijden aan mediawerk, waar zijn hart eigenlijk naar uitgaat. Maar deze maand gingen twee projecten van hem ter ziele. De 53-jarige geestelijke kreeg november vorig jaar van de KRO-NCRV te horen dat per 1 maart 2022 een eind zou komen aan Roderick Zoekt Licht omdat het “te hardcore katholiek” zou zijn, zo liet hij in een podcast weten. Het begon 3 januari 2017 als “een optimistisch programma met een flinke scheut typisch katholieke blijmoedigheid”, aldus een aankondiging. Vonhögen reageerde na het aangekondigde einde eerder rancuneus dan ‘blijmoedig’. Er keken volgens hem toch alleen maar wat “zeventigplussers en vrouwen” naar, en hij kreeg nu de handen vrij om zich via social media helemaal te richten op een ‘gigantisch publiek’. Katholiek Vandaag is een ander media-initiatief waar de stekker uit ging. Het lag al ruim een jaar stil en de site ervan was besmet geraakt met allerlei virussen. Dit keer maakte Vonhögen er zelf een eind aan. De URL ervan leidt nu naar zijn Engelstalige site ‘Father Roderick’. Katholiek Vandaag werd op 24 januari 2019 zeer ambitieus actief op internet met onder meer een wekelijkse live-talkshow en filmpjes over katholiek nieuws. RK Boulevard berichtte een maand later over een valse start. Het is niet meer goed gekomen. Presentatrice Marjolijne du Maine die vanaf het begin bij Katholiek Vandaag betrokken was, hield het na een jaar voor gezien en verliet het toen al zinkende schip.
‘Mediapriester’ Roderick Vonhögen heeft meer projecten opgezet die om de een of andere reden vastliepen of nauwelijks van de grond kwamen. Zo lanceerde hij in 2001 de katholieke nieuwssite RKnieuws.net. Na enkele veelbelovende jaren ging deze in 2007 ten onder aan geruzie van medewerkers. Toen bekend werd dat de KRO ‘Omroep RKK’ van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland over zou nemen, wilde Vonhögen in 2013 met Katholiek 24/7 op internet hiervoor een multimediaal alternatief bieden. Dit is echter op niets uitgelopen. Ook een soortgelijk initiatief, Trideo, dat een jaar later startte, kwam niet van de grond, in Nederland althans, want internationaal weet hij hiermee onder de noemer ‘Father Roderick‘ aardig te scoren, met name in de Verenigde Staten. Het betreft een grote hoeveelheid Engelstalige online-producties over reizen, geloof, sciencefiction, fantasy, Lego en over zeer persoonlijke ervaringen. Ook zijn missen te zien die hij opdraagt vanuit een soort privé-kapel. Hij wordt daarbij financieel ondersteund door donateurs en weet ook via advertentielinks geld binnen te halen. Opvallend is de fascinatie van Vonhögen voor alles wat te maken heeft met Star Wars, een sciencefiction filmserie die draait om de strijd tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ in de ruimte, en de mogelijkheden die hij ziet om ermee het geloof te verkondigen. In september 2013 kwam zijn autobiografie Geekpriest, confessions of a new media pioneer uit in de Verenigde Staten. Op de omslag prijkt een foto van hem met een ‘lichtzwaard’ uit Star Wars (foto rechts). Het Engelse ‘geek’ staat voor iemand die gek is op technologie, computers en bijzondere culturele fenomenen. Een kort filmpje uit april 2015 waarin hij uit zijn dak gaat bij het kijken naar een trailer van een nieuwe episode van Star Wars, werd wereldwijd massaal bekeken (foto boven: screenshot).
De recente gebeurtenissen rond Roderick Vonhögen en eerdere ontwikkelingen maken duidelijk dat hij in Nederland is vastgelopen. Nadat zijn parochiewerk in Amersfoort stopte, streek hij neer in Bennekom, waar een bevriende pastoor hem woon- en werkruimte bij een kerk aanbood. Is het een idee om dit bekrompen dorp te verruilen voor een grootstedelijk stekje met veel allure in de Verenigde Staten, dicht bij zijn grootste aanhang? Zou dat niet een verstandig besluit zijn?
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.