Dagblad BN DeStem berichtte 12 maart dat de parochie Sint Franciscus in de West-Brabantse regio Rucphen recentelijk heeft gebroken met de ‘Heilige Catharina van Siena Stichting’. “Dat gebeurde na kritiek van parochianen die zich stoorden aan de aanwezigheid van de ‘ultra-conservatieve geloofsgroep’ in hun kerk”, zo meldt de krant. “Bronnen zeggen dat ook één of meerdere leden van het kerkbestuur zodanig in hun maag zaten met de situatie dat ze dreigden op te stappen als niet werd ingegrepen.” Na een gesprek op het bisdom Breda met de vice-voorzitter van het parochiebestuur en de voorzitter van genoemde stichting, is ‘in goed overleg’ besloten om uit elkaar te gaan. Meer willen de direct betrokkenen er niet over zeggen. Ook de plaatselijke pastoor Hans van Geel doet er het zwijgen toe. Deze geestelijke liet de activiteiten van de stichting toe in de kerk van Sint Willebrord en zegende zelfs activisten ervan voordat ze op straat flyers gingen uitdelen, zoals te zien is op de foto hiernaast, afkomstig van de Facebookpagina van de Heilige Catharina van Siena Stichting.
De negenentwintigjarige Thomas van Oeffelen uit Sint Willebrord is voorzitter van de 29 juli 2020 opgerichte stichting. In het uittreksel van de Kamer van Koophandel staat bij ‘activiteiten’: “Het werken aan de bekering van de gehele mensheid: zondaars, ketters, schismatici, enzovoorts, in het bijzonder de vrijmetselaar, en dat iedereen heilig mag worden onder bescherming en door de voorspraak van de Onbevlekte Maagd.” De twee andere bestuursleden zijn ‘Jozef Huiberdinus Petrus van Iperen’, zestig jaar oud (penningmeester) en ‘Lisette Elisabeth Birgitta Maria van Oeffelen-Janmaat’, achtentwintig jaar (secretaris). Lisette is de echtgenote van Thomas van Oeffelen. Nader onderzoek brengt aan het licht dat de penningmeester de in Oudenbosch woonachtige Peter van Iperen blijkt te zijn. Ingewijden melden dat hij lid is van de traditioneel-katholieke organisatie Opus Dei en zitting had in het bestuur van de parochie in Oudenbosch, totdat pastoor Maickel Prasing in 2019 voorstelde bij de basiliek aldaar een regenboogzebrapad aan te laten leggen als steun aan de LHBTI-gemeenschap. Dat leidde tot dusdanige spanningen met de oerconservatieve Van Iperen dat hij niet meer als parochiebestuurder te handhaven was. Deze man wordt genoemd als het brein achter de Heilige Catharina van Siena Stichting.
Thomas van Oeffelen heeft een nogal tumultueus kerkelijk verleden als voorman van de in augustus 2019 opgeheven extreemrechtse ultraconservatief-katholieke ‘Sint Michael Brigade’. Deze kwam voor het eerst in beeld bij protestacties in Oudenbosch tegen pastoor Prasing, vanwege het regenboogzabrapad. Hij werd op een spandoek voor ‘ketter’ uitgemaakt. RK Boulevard onthulde wat er speelde bij de Sint Michael Brigade en bereikte hiermee dat er een einde kwam aan dit onzalige project. Een strafzaak tegen Van Oeffelen was kort daarna aanleiding voor een tweede bericht (om destijds juridische problemen te voorkomen is in beide stukken sprake van ‘Thomas van O’). Nadat het even stil was rond Van Oeffelen, trad hij weer op de voorgrond als kartrekker van de Heilige Catharina van Siena Stichting, die in feite een voortzetting is van de Sint Michael Brigade. Op de Facebookpagina ervan staat dit te lezen “Als stichting zetten wij ons in voor de her-bekering van Groot Nederland en staan wij voor de traditionele leer van de katholieke kerk. Wij verzetten ons tegen modernistische normen en waarden, wij bestrijden deze waar en wanneer wij kunnen.” Thomas van Oeffelen gebruikt op zijn Facebookaccount de slogan ‘Trouw tot de dood, Dietsland wordt groot’ (zie screenshot boven).
In de Willibrorduskerk in Sint Willebrord en bij de ernaast gelegen Lourdesgrot werden ‘Rozenkransgebedsdagen’ georganiseerd ‘voor de bekering en bescherming van de Nederlanden’. Pastoor Hans van Geel werkte hieraan mee. In een filmpje over zo’n dag op 2 oktober 2021, verscheen de volgende tekst (zie screenshot hiernaast): “Dat wij van toen en zij van dan … God en Dietsland getrouwe mogen dienen”. De term ‘Dietsland’ is zeer omstreden en verwijst, evenals ‘Groot Nederland’, naar het streven om Nederland, België en Luxemburg samen te voegen. In de jaren dertig van de vorige eeuw koesterden fascistische en nationaalsocialistische partijen in Nederland en België dit ideaal en momenteel leeft het in uiterst conservatieve en nationalistische kringen. Op de site van de stichting wordt gedweept met ‘rooms-patriottisme’ van ‘traditionele katholieken’ die zich inzetten voor ‘God, volk en vaderland’. Volk en Vaderland was van 1933 tot 1945 het weekblad van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (NSB).
Schokkend in dit verband is dat Van Oeffelen in zijn tot privé-kapel omgebouwde garage voor aanhangers ‘Kruistochten van mannelijkheid’ organiseerde, waarbij na het rozenkransgebed bokstraining werd gegeven. De intimiderende knokploegfoto hiernaast op de Facebookpagina van de Heilige Catharina van Siena Stichting vormt hiervan een illustratie. In de kapel vinden sinds enige tijd Latijnse missen plaats, gecelebreerd door pater Koenraad Huysegems van de traditionalistisch-katholieke ‘Priesterbroederschap Sint-Pius X’ die in rechts-radicale milieus op veel sympathie kan rekenenen. Van Oeffelen had in zijn profielfoto op Facebook een poosje niet voor niets ‘Latin mass matters’ staan (zie boven). Hij en zijn medestanders probeerden weliswaar goodwill te kweken door vervuilde kerkelijke monumenten schoon te spuiten, ‘Wonderdadige medailles’ uit te delen en kerstpakketten naar behoeftigen te brengen, maar dat is slechts schone schijn. In verschillende berichten op de Facebookpagina van de stichting kwam de aap uit de mouw.
Zo werd voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 een bericht gepubliceerd met als titel ‘Katholieken voor Thierry Baudet: stem 17 maart Forum voor Democratie’ en krijgt de extreemrechtse lokale partij ‘Forza Rucphen’ alle steun toegezegd. Van Oeffelen staat op de vijfde plaats van de lijst van deze partij voor de gemeenteraadsverkiezingen (foto van Thomas van Oeffelen op de kieslijst). BN De Stem publiceerde 12 maart tegelijk met het bericht over Van Oeffelen een uitgebreid artikel over Forza Rucphen. Citaat: “Net als de Heilige Catharina van Siena Stichting van Van Oeffelen … zegt ook Forza nadrukkelijk op te komen voor de ‘Nederlandse katholieke identiteit’. Die zou volgens Forza bedreigd worden door ‘marxistische clubs’ die er ‘alles aan doen’ deze kapot te maken. Op Telegram roept Forza kiezers op om hun kinderen ‘een vaderlandslievende opvoeding’ te geven, gebaseerd op ‘het geloof van hun voorouders’.” Forza Rucphen vertoont sterke overeenkomsten met Forum voor Democratie en ontpopt zich als een felle anti-islampartij met als motto: ‘Geen islamiet in ons gebied.’
RK Boulevard heeft de afgelopen tijd via social media meermaals gewezen op het gevaar van de Heilige Catharina van Siena Stichting. Ook is herhaaldelijk bij het bisdom Breda aan de bel getrokken. De diocesane leiding zag echter geen aanleiding om stappen te ondernemen. Gevraagd naar het gedachtegoed van de stichting laat woordvoerder Marc de Koning BN De Stem weten dat het bisdom er geen afstand van neemt, ‘maar dat evenmin ondersteunt’: “Wij geven er geen oordeel over. Het is een particuliere organisatie waar wij niet aan verbonden zijn. Hun uitingen komen voor eigen rekening.” Gelukkig zijn parochianen wel in het geweer gekomen tegen de acties van dit nare clubje roomse extremisten en werd een onacceptabele situatie binnen de Rucphense geloofsgemeenschap beëindigd.
Update 24 maart 2022: BN DeStem bericht dat de Sint Franciscusparochie stopt met het faciliteren van de Rozenkransgebedsdagen van de Heilige Catharina van Siena Stichting bij de Lourdesgrot in Sint Willebrord. Eerder is al besloten de gebedsdagen van de stichting te weren uit de Willibrorduskerk in die plaats, zoals hierboven is aangegeven.
Update 19 maart 2022: Na de bekendmaking van extreemrechtse ontsporingen bij de Heilige Catharina van Siena Stichting, probeert Peter van Iperen, het brein erachter, vandaag in BN De Stem de schade te beperken. Hij laat weten dat de conservatief-katholieke club niet rechts-radicaal, nationalistisch of anti-islam is en zegt toe dat alle uitingen op onder meer Facebook die als zodanig ervaren kunnen worden, plus steunbetuigingen aan Forza Rucphen, worden verwijderd (foto: op 3 maart 2021 verscheen bijgaand plaatje als omslagfoto op het Facebookaccount van de stichting). Thomas van Oeffelen, voorzitter van de stichting, plaatste de gewraakte berichten aldus van Iperen, zelf niet actief op social media. De jongvolwassenen die zich inzetten voor de stichting, en van wie enkelen een berucht verleden hebben, wil hij “begeleiden” en “verbeteren”. “Ik stuur ze in de goede richting, weg van het radicaal activisme, zonder dat het zouteloos wordt”, benadrukt Van Iperen. “In dat leerproces zitten ze nu.” Zijn mooie praatjes kunnen echter niet verhelen dat het helemaal de verkeerde kant op is gegaan. Hoezo ‘begeleiden’ en ‘verbeteren’?
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.